Levend aas gebruiken tijdens het vissen (2024)

  • Geplaatst op
  • Door Junai.nl
  • Geplaatst in Hengelsport, Tips van Junai
  • 0

Handige tips van Junai.nl

Bij Junai.nl hebben wij verschillende soorten vers aas voor de hengelsport. Graag delen wij enkele tips over het gebruik van dit aas, zodat jij optimaal voorbereid bent op je volgende visavontuur. Van verse de vars tot maden en wormen, wij hebben alles in huis om jouw hengelsportervaring naar een hoger niveau te tillen.

Verse de Vars

Verse de vars, ook wel bekend als rode muggenlarven, zijn een populaire aassoort onder hengelsporters. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar, maar de twee meest gebruikte en door Junai.nl verkochte varianten zijn haakverse en voerverse.

Haakverse

Haakverse is een grote larve die wij verkopen in zakjes water. Om deze gevoelige wormen aan de haak te maken, is een fijne haak noodzakelijk. De haakworm of haakverse is een niet te versmaden aas voor diverse soorten witvis en wordt gretig gegeten.

Voerverse

Voerverse is een fijnere variant van de verse de vars en wordt veelal door het lokvoer of leem gemengd. Witvis en karpersoorten hebben deze muggenlarve op hun standaard menu staan en zijn er dol op. Door voerverse te gebruiken, wordt je voerstek vele malen interessanter en zal de vis lang blijven hangen op je stek.

Er zijn twee bekende manieren om met verse te voeren. De eerste manier is schraal voeren met leem, en de tweede, ideaal voor het vissen met een feederkorf, is door het lokvoer. Fijne verse kan ook als haakaas gebruikt worden met een klein elastiekje, waarbij een bundeltje aan de haak gemaakt wordt.

Bij Junai.nl verkopen wij de rode muggenlarve zowel in een kleine portie in water als in een grote portie in papier. Beide zijn beperkt houdbaar in de koelkast.

Maden, Pinky's en Casters

Al jaren de nummer 1 op gebied van levend aas: de maden. Bij Junai.nl verkopen wij 3 soorten, verkrijgbaar in madenbakjes tot aan literverpakkingen.

Grote maden

De grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg. Een made leeft vaak op resten vis, vlees, fruit en ander organisch afval. Maden zijn het meest populaire aas voor vissers, niet alleen omdat ze zo gemakkelijk te verkrijgen zijn, maar vooral omdat deze witte kronkelaar in veel gevallen het meest aantrekkelijk is voor een breed scala aan vissoorten.

Met slechts een made aan de haak, kun je vele zoetwatervissen vangen. Er zijn vele voorbeelden van zeelten, karpers, snoeken, baarzen en palingen die aan de made zijn gevangen. Meestal zul je echter voorntjes, bliekjes en brasems op de made vangen. Praktisch alle vissen zijn verzot op maden, dit komt door de levendigheid. Het zijn taaie beestjes die ook onder water aan de haak nog lang blijven kronkelen.

Pinky's of Pinkies

Pinky's, ook wel pinkies genoemd, zijn kleine maden afkomstig van de groene keizersvlieg. Ze zijn vaak een beetje roze/wit van kleur en worden regelmatig door het lokvoer gemengd. Ze verzadigen de vis op je stek minder snel en zorgen ervoor dat je bal lokvoer sneller uit elkaar valt. Daarom worden pinkies ook wel eens "voermaden" genoemd.

Deze kleine maden zijn ook als aas prima te gebruiken, vooral wanneer je het op kleine vis hebt gemunt. Maar ook in de winterperiode, wanneer de vissen wat voorzichtiger azen, kan een 'pinkie' een twijfelende vis over de streep trekken. Pinkies zijn geen 'baby-maden' zoals veel mensen denken.

Castermaden

Castermaden zijn larven van de blauwe bromvlieg. Ze worden castermaden genoemd omdat ze heel snel verpoppen. Binnen enkele dagen kruipen deze maden al niet meer en zijn ze al aan het veranderen in een caster. Deze bruine casters worden door vissen, en daarom ook door vissers, erg gewaardeerd! Je komt ze dan ook vaak tegen in de wedstrijdwereld, waar ze bekend staan als goed aas voor grotere vis.

Wanneer de made in een caster is veranderd, heeft hij een andere kleur gekregen. Na een tijdje zal deze kleur donkerder worden, totdat het moment is aangebroken dat de vlieg tevoorschijn komt. Des te lichter een caster van kleur is, des te zwaarder deze caster zal zijn. De donkere casters zijn zo licht dat ze drijven. Ze worden vaak gebruikt als haakaas in combinatie met een made of mestpiertje. Wij verkopen geen levende castermade, enkel verpopte casters in een vacuümverpakking.

Onze maden zijn bij levering nooit ouder dan een week. Omdat maden gewicht kunnen verliezen, wegen wij onze maden ruim af zodat je ook na ontvangst van je bestelling nog een kloppende hoeveelheid maden hebt.

Maden bewaren

Maden moeten gekoeld bewaard worden. De kou vertraagt het verpoppingsproces, waardoor het langer duurt voordat onze made in een caster is veranderd. In veel relaties ligt het bewaren van maden in de koelkast nogal gevoelig, zeker wanneer er al eens maden zijn ontsnapt uit een niet goed gesloten doosje. Om de kans op ontsnappingen te verkleinen, kun je simpelweg een panty om het doosje binden. Wanneer je graag met pinkies vist, is deze panty ook een goede tip, aangezien pinkies door verbazingwekkend kleine gaatjes kunnen kruipen, soms zelfs door gaatjes in je madendoos zo groot als een speldenprik.

Eenmaal buiten de koeling zul je zien dat de maden actiever worden als de temperatuur oploopt. Ze bewegen meer en krioelen tegen elkaar aan, waardoor de temperatuur nog verder zal oplopen in de made. De maden gaan dan zweten en beginnen een vieze ammoniakachtige lucht af te scheiden. Dit vieze luchtje wordt door vissen niet gewaardeerd en moeten we dus zoveel mogelijk voorkomen.

Wanneer we de maden in zaagsel of maismeel laten kruipen, zal dit het vocht van de maden opnemen. De maden blijven zo droger en omdat er minder onderling contact is, ook veel koeler. Je zult zien dat de ammoniaklucht dan ook veel minder penetrant aanwezig is. Zaagsel en maismeel nemen dus het vocht op dat de maden hebben afgescheiden.

Dit vieze zaagsel of meel willen we natuurlijk niet in ons voer of in ons viswater. Om de schone droge maden te scheiden van het meel, de velletjes made en van alle overige rotzooi, moeten we de maden zeven. Hiervoor zijn allerlei zeven te koop met verschillende maaswijdtes. Voor gewone maden is een zeef met een maaswijdte van 4mm prima. Giet de maden op de zeef en laat ze op eigen kracht door de gaatjes kruipen. Alle rotzooi blijft dan achter op de zeef en je houdt schone maden over. Over deze schone maden kun je dan nieuw zaagsel of meel strooien zodat ze langere tijd mooi droog blijven en dus langer houdbaar zijn.

Wormen en Pieren

Bij Junai.nl verkopen wij 3 soorten wormen, in verschillende verpakkingen.

Dendrobaena Viswormen

Dendrobaena wormen, ook wel bekend als springers, zijn zeer geschikt als visaas vanwege hun levendige en beweeglijke gedrag. Deze wormen hebben een roodachtige kleur en zijn rijk aan voedingsstoffen en eiwitten, waardoor ze zeer aantrekkelijk zijn voor vissen. Bovendien blijven dendrobaena wormen langer leven aan de haak dan gewone regenwormen, waardoor ze een betere keuze zijn voor langere visuitstapjes.

Bij Junai.nl zijn de dendrobaena wormen vers en van hoge kwaliteit, zodat je verzekerd bent van succes tijdens je volgende visdag. Daarnaast zijn dendrobaena wormen relatief voordelig als visaas, waardoor ze een goede keuze zijn voor zowel ervaren vissers als beginners die op zoek zijn naar kwalitatief hoogwaardig aas voor een gunstige prijs.

Mestpiertjes

De mestpier (Eisenia Fetida Andrei) is een kleine, beweeglijke, felrode worm en daardoor zeer geschikt als haakaas. De vloeistof die vrijkomt bij het aanhaken of knippen ruikt heel sterk en maakt de vis goed wakker.

Dauwpieren

De dauwpier (Lumbricus Terrestris) staat beter bekend als de gewone regenworm. De regenworm zoals wij hem hier kennen varieert in grootte, maar wordt vaak niet veel groter dan 10 cm. De dauwpieren die wij aanbieden worden geïmporteerd en zijn vele malen groter.

De dauwpier is een goed lokaas. Wanneer je de worm in stukken knipt, komt er heel wat vlees vrij, dit zal vele vissen aantrekken. Dauwpieren worden veel gebruikt bij het vissen op paling en meerval.

Diverse soorten ander aas

Naast de 3 bekendste aassoorten bieden wij bij Junai.nl heel veel andere soorten levend en bevroren aas aan voor diverse soorten vissen. Denk aan meelwormen, wasmotten, maar ook krekels en andere insecten. Ook zijn alle aassoorten bevroren en gedroogd te krijgen, voor iedere vraag en iedere vissoort is er wel een oplossing.

Daarnaast bieden wij mossels, kokkels, spiering en garnalen aan voor het vissen op zee. Kortom, ben je op zoek naar het beste levende aas? Bestel ze snel en eenvoudig bij Junai.nl:

Met deze tips en het uitgebreide assortiment van Junai.nl ben je volledig voorbereid op je volgende hengelsportavontuur. Veel succes en plezier bij het vissen met ons verse aas!

Levend aas gebruiken tijdens het vissen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5459

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.